Expositie
Coraline en RichLab
t/m 14 maart 2025
Exposities
Elke 3 maanden hebben we 2 exposities van kunstenaars. De selectie van de kunstenaars zal in de meeste gevallen zorgen voor uiteenlopende kunstenaars om het aanbod zo gevarieerd mogelijk te houden. T/m 14 maart 2025 zijn onze kunstenaars Coraline en RichLab.
Coraline
Coraline leeft voor kleur en vorm. In haar talent voor tekenen en schilderen komt dit reeds vele jaren tot uiting. Soms heel precies in stijl en soms heel losjes. Dan weer uitbundig en andere keren nauwkeurig. Van pentekeningen in Oost-Indische inkt tot blauwe naakten in acryl, van uitbundige bloemenaquarellen tot expressieve landschappen in olieverf.
Botanisch tekenares
Coraline schildert vanaf haar dertiende. Zij kreeg lessen in aquarelleren van Jelle Willems. Zij genoot haar opleiding voor beeldende kunsten te Arnhem. Daar kreeg ze onder meer les van Fred Sieger en grafische technieken van Harry van Kruiningen. Enige jaren werkte zij ook aan de Landbouw Hogeschool te Wageningen als botanische tekenares. Zo heeft ze geleerd gedetailleerde weergaven te maken van haar natuurlijke onderwerpen.
Vijftig jaar passie
Vele technieken, verschillende formaten en talloze experimenten heeft Coraline, in de ruim veertig jaar dat dit haar passie is, uitgeprobeerd. Met een enorme concentratie en werklust heeft ze honderden schilderijen gemaakt waarvan vele ook in zeefdruk, litho of als posters verschenen zijn.
In binnen- en buitenland is het werk van Coraline tentoongesteld. Bovendien hebben meerdere tijdschriften aandacht aan haar werk besteed en zijn er verscheidene illustraties in boeken verschenen. Lange tijd is aquarelleren haar specialiteit geweest. Inmiddels zijn haar aquarellen van bloemenstillevens in de hele wereld te vinden.
Vrijheid in kleur
Deze ervaring resulteert inmiddels niet alleen in vakkundigheid maar vooral in vrijheid van schilderen. Alle onderwerpen die ze kiest, verschijnen met hetzelfde kleurgevoel op papier of doek. Bloemen en planten zijn hierin altijd favoriet geweest en dat is duidelijk te zien.
Leren kijken is het belangrijkste dat zij haar leerlingen kan bijbrengen. “Door de oogharen heen”. Waar valt de schaduw? Hoeveel tinten zit er in een blad? “Hoe langer je op deze manier kijkt, hoe meer kleuren je ziet”. Coraline kent inmiddels meer kleuren dan menigeen zich kan voorstellen.
Uitbundig, maar ook nauwkeurig
(Zwolle, 2 juli 1944 )
RichLab
Mixed media
(Rotterdam, 27 februari 1966 )
RichLab is de naam waaronder de Haagse ontwerper & kunstenaar Richard Sluijs aan vrije projecten werkt. Het ‘Lab’ in de naam is niet toevallig gekozen, omdat zijn werk een breed scala aan projecten betreft, die ook in vele verschijningsvormen uitgewerkt worden. Dat kan een boek, een schilderij, een collage, een maquette, maar ook een museale wandinstallatie zijn. Zeker geen one-trick-pony dus, maar een man met een zeer veelzijdig eclectisch oeuvre, ingegeven door verbazing of verontwaardiging over de actualiteit, toevallige vondsten, of een nostalgisch verlangen. Hij mag de mensen graag (soms op een ongemakkelijke manier) aan het denken zetten, maar schuwt ook luchtiger projecten niet waarbij hij met enige tongue-in-cheek de wereld meer kleur geeft.
Zo werd hij in 2015 genomineerd voor de Van Lanschot Kunstprijs met zijn indrukwekkende wand-installatie ‘Wall of Shame’ n.a.v. de slachtoffers van de bankencrisis, onderdeel van een indrukwekkend boek dat ook via Galerie AanDeAmstel te koop is. Daarnaast vervaardigde hij een rijke serie collages van in de openbare ruimte gevonden verfvlekken: zijn ‘Accidental Twomblies’.In veel van zijn werken is zijn visie op de wereld voelbaar en inspireert vaak de kijkers.
Corona RichLab Rocket Program’ (CRRP)
Bij aandeamstel tonen wij nu enkele schilderijen uit zijn serie ‘Yes, but is it art?’ waarin hij met een knipoog naar de machinaties van de kunstwereld kijkt, en een serie fantasieraketten gemaakt van gevonden ingrediënten uit bouwafvalcontainers en grofvuil-hopen tijdens zijn Corona-wandelingen. Allen voorzien van drie poten, als eerbetoon aan Hergé, de tekenaar van Kuijfje en het album ‘Raket naar de Maan’.