Haar schilderijen zijn als het ware een vrolijke renaissance van haar moeder.

Ada Breedveld

(Dordrecht, 1944)

Ada Breedveld wordt geboren in de hongerwinter. Haar ouders ontvluchten met kinderen het verwoestte Rotterdam. Zoals voor elk naoorlogs kind is het bestaan moeilijk en hard. Ze vindt gelukkig veel vreugde in het tekenen en schilderen. Na haar opleiding gaat Breedveld werken, maar geen van haar banen geeft haar die vreugde en bevrediging die ze wel haalt uit het tekenen en schilderen. Al haar vrije tijd gaat dan ook op aan tekenen en studeren om zich verder te bekwamen.
Breedveld’s kunst heeft zich inmiddels zo ontwikkeld dat zij in aanmerking komt voor een Beeldende Kunstenaars Regeling. Nu kan ze doen wat ze graag doet: zich aan de kunst wijden.
Haar bekendste werken waarin weelderige, levenslustige vrouwen afgebeeld zijn, hebben hun oorsprong in de stripreeks Sjaantje. Deze stripreeks creëerde Ada voor haar moeder, die tijdens haar leven had geleden onder haar corpulentie. Ada wil haar moeder laten herleven in haar werk en de mooie en vrolijke kanten benadrukken. Haar schilderijen zijn als het ware een vrolijke renaissance van haar moeder.