‘If I could play the piano and sing like you, Frank Sinatra would be my butler.’

Eddy Doorenbos (Den Haag 1921, Amsterdam 2013)

Eddy Doorenbos is eerst en vooral bekend geworden door zijn muzikale carrière. Hij was zanger, bassist, gitarist, pianist en componist en verwierf faam als vocalist in het beroemde Miller Sextet van Ab de Molenaar, waarvan hij van 1947 tot 1961 deel uitmaakte. Dat deze multi-getalenteerde man ook schilderde, is minder bekend.

Toen zijn huwelijk in 1965 op de klippen liep, ging Doorenbos in op de uitnodiging van Pia Beck om naar Spanje te komen, waar Beck aan de Costa del Sol werkte. Doorenbos: “Met 300 gulden en mijn contrabas stapte ik in de trein.” Spanje was een keerpunt voor hem. Hij leerde er zijn nieuwe vrouw Micky kennen en ontdekte dat hij ook aardig kon schilderen: “Monochrome dingetjes, veel beige en blauw. Beetje zon, bootje erop. Ik noemde het neo-figuratief, dat klonk goed.” Zijn doeken vielen in de smaak bij de jet-set in Marbella en hij verdiende er goed geld mee, meer dan met de muziek.
Sean Connery kocht werk van hem, ‘die golfde bij hem in de buurt’. Doorenbos: “Ik kon het heel goed vinden met Don Jaime de Mora y Aragon, de broer van koningin Fabiola. Die zei altijd: If I could play the piano and sing like you, Frank Sinatra would be my butler.”