“In tegenstelling tot de klassieke popart, laat ik niet alleen het beeld zien maar ik voeg er een nieuwe inhoud aan toe – over hedendaagse, zelfs actuele onderwerpen.”

Jörg Döring

(Duitsland, 1965)

Jörg Döring start een opleiding aan de Düsseldorfer Akademie. De studie is hem echter te theoretisch, dus verlaat hij de opleiding en wordt autodidact. Zijn facinatie voor de Amerikaanse cultuur, waarin alles draait om roem, schoonheid en maatschappelijk succes, maar ook voor de tragiek die dit met zich meebrengt, is terug te zien in zijn werk. Döring wordt gezien als een belangrijke Neo-Popart artiest. De zeefdrukken op linnen die Döring vervaardigt, hebben naast grote formaten ook hun thematiek met zijn schilderijen gemeen, maar ze ogen lichtvoetiger. De onderwerpen: Marilyn Monroe, wolkenkrabbers, filmstills die in één beeld een heel verhaal vertellen.  De zeefdrukken werkt hij volledig met de hand bij, waardoor ze ondanks hun seriematige productie toch een individueel karakter krijgen. 

Jörg Döring is een schilder die met imago’s speelt. Net als bij Andy Warhol zijn voor Döring deze imago’s een vertrekpunt waardoor zijn werk overeenkomsten vertoont met de Amerikaanse popart. Volgens Döring is die overeenkomst echter niet meer dan oppervlakkig: “Er zijn veel stijlelementen uit die tijd maar in feite gaat het om nieuw en origineel materiaal. In tegenstelling tot de klassieke popart, laat ik niet alleen het beeld zien maar ik voeg er een nieuwe inhoud aan toe – over hedendaagse, zelfs actuele onderwerpen. Op die manier krijg je een interessante dubbele bodem.”