“De ironie is dat ik, vanaf de eerste dag van de opleiding tot cardioloog, diepgaand veranderde als persoon. Het was alsof ik opeens alles begreep, zag en in mij opzoog”.

Menno Baars

(Utrecht, 1967)

Menno Baars studeerde filosofie en geneeskunde en werd opgeleid tot cardioloog. Hij is bekend als kunstschilder, cardioloog én societyfiguur. Baars is autodidact. Hij begon na zijn studie vanuit het niets te schilderen en heeft geen kunstacademie bezocht. “De ironie is dat ik, vanaf de eerste dag van de opleiding tot cardioloog, diepgaand veranderde als persoon. Het was alsof ik opeens alles begreep, zag en in mij opzoog”.

Baars ontwikkelt al snel een heel herkenbare, eigen stijl: “Ik heb altijd al een innerlijke drang gehad om steeds vooruit te gaan, te ontdekken en alles op alles in te zetten”.

Baars exposeert en manifesteert zich internationaal met monumentale schilderijen en live art performance. In 2007 schildert hij voor onder andere de koninklijke familie tijdens het Peter Stuijvesant Gala in New York. In 2008 beschildert hij een vliegtuig vanuit een helikopter op Lelystad Airport; in 2009 schildert hij het zeil van een zeilboot al varend op zee tijdens de Volvo Ocean Race. Later dat jaar wordt BaarsFant, de door Menno Baars beschilderde olifantensculptuur uit de Elephant Parade Amsterdam 2009 in de Westergasfabriek, bij Christie’s geveild voor € 35.000. In 2010 beschildert Baars een heteluchtballon in opdracht van de gemeente Lelystad: de BaarsBallon zou vijf jaar door Nederland varen als stadspromotie voor Lelystad.