‘De beelden die ik neerzet, komen tot mij op momenten van intense inspiratie. Dit gebeurt overdag, maar ook ’s nachts.’

Floyd Douglas

(Nederland, 1982)

Floyd Douglas, afkomstig uit een artistiek milieu, spreekt met zijn grote, dynamische, kleurrijke mixed media werken vooral ‘jong’ publiek aan. Opgevoed in het digitale tijdperk, met de daarbij behorende vrijheid, toont zijn kunst de kracht van de jeugd, van de moed en van de grenzeloze mogelijkheden. Douglas haalt zijn inspiratie uit alles wat hem bezig houdt, dit is duidelijk zichtbaar in zijn werk waar mode, kunst, design, films, muziek, architectuur en reizen aan de orde komen.
Douglas: “De beelden die ik neerzet, komen tot mij op momenten van intense inspiratie. Dit gebeurt overdag, maar ook  ‘s nachts. Ik word vaak wakker met kunstwerken heel levendig gepresenteerd en al uitgewerkt in mijn hoofd, waarbij de enige manier om mezelf hiervan te verlichten, is om deze beelden tastbaar te maken. Na deze jaren heb ik ontdekt dat veel van mijn inspiratie een product is van het collectieve bewustzijn van de wereld van vandaag. In sommige opzichten zou ik zeggen dat ik een doorgeefluik ben van de gedachten en opvattingen, die leven in de moderne metropool.”

De gebruikte technieken zijn compilaties en composities van foto’s die digitaal gemanipuleerd worden tot een surrealistische setting. Nadat het werk op traditioneel schilderscanvas wordt afgedrukt, verrijkt de kunstenaar het werk met mixed media zoals de handgeschilderde kenmerkende zijkanten, paintbrush sjablonen, kunsthars en zelfs bladgoud. Vaak geeft hij z’n werk nog een tekstuele herinnering of boodschap mee, flarden en woorden die in het totaalbeeld hun rol opeisen, om zo tot de meest innovatieve creaties te komen.